Kari-Pekka Hast Tekniikkaa ja taloutta

Erään menestystarinan loppu: Eurooppalainen talousjärjestelmä

  • José Manuel Durão Barroso on Euroopan unionin komission puheenjohtaja. Barroson ensimmäisen komission toimikausi oli 2004-2009.
    José Manuel Durão Barroso on Euroopan unionin komission puheenjohtaja. Barroson ensimmäisen komission toimikausi oli 2004-2009.
  • Olli Ilmari Rehn on Euroopan unionin talous- ja raha-asioista vastaava komissaari.
    Olli Ilmari Rehn on Euroopan unionin talous- ja raha-asioista vastaava komissaari.

1990-luvulla oli sanonta "kyllä markkinat hoitavat", joilla perusteltiin mm. yksityistämistä ja rakennemuutosta. Miksi sitten eurokriisissä markkinoille ei anneta tilaisuutta hoitaa ratkaisua, jos on havaittu että eurooppalainen talousjärjestelmä on rikki?

Eurooppalaiset tukipaketit ovat osa keskusjohtoista talousjärjestelmää. Ne tarkoittavat tilannetta, joilla minimoidaan tai poistetaan riskit, joita rahoitusmarkkinoilla on otettu hankkimalla eurooppalaisten valtioiden rahoitusinstrumentteja kuten esimerkiksi kreikkalaisia lainapapereita. Käytännössä tämä ei edusta markkinataloutta, vaan keskusjohtoista suunnitelmataloutta rahoitusmarkkinoilla. Euroopassa tapahtuva jatkuva puuttuminen rahoitusmarkkinoiden mekanismeihin tarkoittaa, että markkinataloudelle ei anneta tilaa uusiutua ja korjata rakenteita. Nykyisten toimenpiteiden varjolla pidetään pystyssä epäkelpoa järjestelmää, joka sallii vastaavat rakenteelliset virheet tulevaisuudessakin. Se tarkoittaa, että meillä halutaan ylläpitää talousjärjestelmässä sektoria, jolla ei ole vastuuta tappioista ja riskeistä. Tämän tuloksena on klassinen voittojen yksityistäminen ja tappioiden sosialisoiminen.

 

Mikäli markkinoiden annettaisiin hoitaa tehtävänsä, niin eurokriisin ratkaisun avaimet olisivat ennustettavissa, mutta se vaatisi paluuta markkinatalouden lainalaisuuksiin. Lisäksi se edellyttää tunnustamista, ettei keskusjohtoinen talousjärjestelmä omaa toiminnan edellytyksiä. Se tarkoittaa ymmärrystä siitä, että tavallisessa liiketoiminnassa, kuten rahoitusmarkkinoiden sijoitustoiminnassa, otetaan riskejä ja tiedetään, että ne kuuluvat voittojen ohella luonnollisesti liiketoimintaan. Kun näin toimitaan, niin säännöt ovat selvät, jossa riskinottaja kantaa vastuun aiheuttamastaan riskistä. Se on markkinatalouden sisäänrakennettu mekanismi, joka ehkäisee (joskin ei poista) talouskuplien syntymistä seurausten pelossa.

Veronmaksajien kustantamien rahoituspakettien seurauksena ylläpidetään virheellistä todellisuuskuvaa markkinoiden tilasta, joka vaikuttaa edelleen kilpailukykyyn. Tämä vaikutus näkyy käyttämämme valuutan ulkoisen arvostuksen muodossa. Vientiteollisuuden yksi kilpailukykytekijä on valuutan ulkoinen arvo, näet mitä korkeampi valuutan arvo on, niin sitä haitallisempaa on kilpailukyvylle ja talouskasvulle mitä vientituotteiden myyntiin tulee. Koska valuutan arvostus on keinotekoista jatkuvien keskusjohtoisten rahoitusjärjestelyiden vuoksi ja samaan aikaan euroalue on taantumassa, niin kysynnän edellytykset niin koti- kuin vientimarkkinoilla heikkenevät talouskasvun aikaansaamiseksi.


Markkinatalous on ollut menestystarina sen dynaamisuuden ja joustavuuden takia, suunnitelmataloudet eivät ole pärjänneet kilpailussa markkinataloutta vastaan. Miksi siis toimisi nytkään? -- Kirjoittaja on lehtori Uudeltamaalta, joka uskoo että kotiäitien patistaminen töihin lastenhoidosta, opiskelijoiden valmistumisen nopeuttaminen tai työelämän jatkaminen parilla vuodella ennen eläkettä eivät ole ratkaisu nykyisen talousjärjestelmän ongelmiin --

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jukka Palo
Hannu Koskinen

There is no alternative (shortened as TINA)

CCCP = EU

Iron Frau 3? 'Merkel's TINA to give Germans no choice'
http://www.youtube.com/watch?v=Z-O1CHWV3uQ

Juha Ritvanen

Onko olemassa maailmassa muuta kuin kutsumasi Eurooppalainen talousjärjestelmä?
Lienee tarkoitat Eurooppalaisia talousjärjestelmiä sillä useimmat nykyiset talousjärjestelmät ovat lähtöihin Euroopasta.
USA:kin on lähtöisin Euroopasta, jos et sitä historiasta tiennyt :)

USA:ssa on jo ainakin 1800-luvun lopusta/1900-luvun alusta lähtien hoettu tuota "kyllä markkinat hoitavat" -lausetta, ja siellähän tämä asenne näkyy oikeastaan kaikessa yhteiskunnan kolkissa mitä on ylipäätänsä keksitty, myös esim. terveydenhuoltokin mukaanluettuna.
Markkinathan varmaan myös hoitavat liikalihavuuden ja kaikki länsimaalaisen elämäntavan tuomat sairaudetkin pois tieltä, eikö niin? (=sarkasmia)

Vain Euroopalla on halua ja kykyä yrittää luoda jotain uutta, jotka voivat ravistella myös koko tämän maanosan rakentaman markkinatalouden perusteita kuten myös muitakin talousjärjestelmiä.
Minusta EU on hyvin tervetullut rakennelma edustaen kaikkia tähän asti keksittyjä perustuksia ja rakennelmia, ja joiden koekenttänä Eurooppa toimii nyt ja on aina aikaisemminkin toiminut sekä tulevaisuudessakin.

Kaiken näiden muutosten lisäksi meillä on globalisaation myötä kehittynyt multipolaarinen maailma, missä länsimaat eivät enää hallitsekaan yksinomaan näitä järjestelmiä, joita se on hallinnut ainakin viimeiset 400 vuotta. Tosin, ne uudet voimat toimivat hyvin räikeillä esimerkeillä markkinatalouden vapauksin miten ihmisiä, eläimiä ja luontoakin käytetään säälimättä ja keinoja kaihtamatta talouden kasvun hyväksi.

Sinä ilmeisimmin haluat antaa kaikki kädet ja voimat markkinoiden hallittavaksi huolimatta kaikista näistä moraalisista, eettisistä ja ympäristöongelmista?

Käyttäjän KariPekkaHast kuva
KariPekka Hast

"Onko olemassa maailmassa muuta kuin kutsumasi Eurooppalainen talousjärjestelmä?
Lienee tarkoitat Eurooppalaisia talousjärjestelmiä sillä useimmat nykyiset talousjärjestelmät ovat lähtöihin Euroopasta. USA:kin on lähtöisin Euroopasta, jos et sitä historiasta tiennyt :)"

Eurooppalainen talousjärjestelmä on käytössä Euroopassa, esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Kiinassa ei ole olemassa eurooppalaista talousjärjestelmää vaan ihan oma, joka noudattalee omia periaatteita ja olosuhteita. Mitä historiaa tulee, niin talousjärjestelmien juuret perustuvat muinaiseen lähi-itään ja Egyptiin, josta kulttuurit ovat muovanneet talousjärjestelmiä kulloistenkin olosuhteiden mukaan. USA ei ole lähtöisin Euroopasta, USA:n ovat muodostaneet ihmiset, joita sinne on virranut eri puolta maailmaa. Ilman heidän panostaan USA ei olisi USA, kuin me sellaisena sen olemme oppineet tuntemaan.

Mitä markkinoihin tulee, niin toimivat markkinat seuraavat kysynnän ja tarjonnan lakeja,jotka perustuvat kulloiseenkin lainsäädäntöön. Nyt tähän yritetään puuttua keinotekoisesti keskusjohtoisesti, joka vääristelee markkinoiden todellista tilaa. Niinpä esimerkiksi markkinoilla tapahtuvat arvonmuodostukset (esimerkiksi Espanjan kiinteistömarkkinat) ovat riippuvaisia tästä keinotekoisesta tilanteesta eivätkä ne vastaa maan todellista taloustilannetta.

Toimituksen poiminnat